19 Ağustos 2016 Cuma

E-Ticaret Faydalı mıdır?

Birçok insana ekmek kapısı olan e-ticaret, birebir yani normal ticarete göre bir takım avantajlar sağlıyor. Son yıllarda oldukça gelişen ve Türk toplumu tarafından da tercih edilmeye başlayan Elektronik Ticaret sayesinde birçok kolaylıktan yararlanabiliyoruz.  Normal olarak yapılan bir ticareti düşündüğünüzde, e-ticaret'in avantajlarını görebilirsiniz. Bu avantajlardan en büyüğü hızdır. Elektronik ortamda yapılan ticaret daha hızlı olurken, normal olarak yapılan bir ticaret uygulamasında bu zaman oldukça artmakta. Elektronik ticarette ürünler ve ürün bilgileri hazır halde alıcıya sunulur. Alıcı ise istediği ürünü istediği ürünle karşılaştırıp, özellikleri ve görüntüsüne bakarak tercihte bulunabilir. Oysa günlük hayatta uyguladığımız yani birebir ticarette ürünlerin özelliklerini öğrenmek için tezgahtar vb. kişilerden yardım almamız gerebiliyor. Alternatif mağazalardaki fiyatları bilmediğimiz için düşük seviyedeki ürünü yüksek fiyattan almak zorunda kalabiliyoruz. Mağaza mağaza dolaşarak fiyat araştırması yapmamızda bize oldukça vakit kaybettiriyor.
E-Ticaret – Ticaret Arasındaki Fark
E-ticaretin normal ticaretten daha faydalı olup olmadığını anlamak için basit bir örnekle açıklayalım. İki kişi düşünün biri alışveriş için dışarı çıkıyor. Diğeri ise bilgisayarının başına geçiyor. Birinci kişi mağazaları dolaşarak en ucuz ve kendine en uygun ürünü buluyor. Ardından kasada ödeme, teslimat ve gerekli belgeleri imzalanması süreçlerini yaşıyor. Ardından ürünü kendi veya tedarikçi şirket evine getiriyor. Oysa ikinci kişi sadece bilgisayarı açarak aradığı ürünü en ucuz satan alışveriş sitesine giriyor. Kredi kartı bilgilerini girerek ürünü sipariş veriyor. Ürün kargo şirketi tarafından e-ticaret sitesinin deposundan alınıp, alıcıya ulaştırılıyor. Bu örneği düşünecek olursak e-ticaretin yararlarını anlayabiliriz.
Online Alışverişte Müşteri Yorumları
Online alışveriş yaparak aldığınız bir ürün hakkındaki bilgilere rağmen ürünün iyi bir ürün olup olmadığını anlamak için ürünle ilgili yorumlara bakarak anlamak mümkün oluyor. Özellikle ürünü daha önceden alıp kullanan kişilerin olumlu ve olumsuz yorumlarını değerlendirerek ilgili ürünü alıp kullanmak konusunda kararınızı çok daha kolay verebiliyorsunuz.
Online Alışverişte Ürünler Neden Daha Ucuz
İnternetten alınan ürünler mağaza ürünlerine göre çok daha ucuz oluyor. Bunun en büyük sebebi ise mağazaların kira, işçilerine verdiği ücretler vb. masrafları varken, internetten satış yapan site ya da kişilerin çok daha az masrafı olmaktadır.
E-Ticaret’in Dezavantajları

E-Ticaretin yararları kadar zararları da olabiliyor. Dikkat edilmediğinde, güvenilir sitelerden ya da güvenilir kişilerle alışveriş yapılmadığında aldığınız ürünle gelen ürün farklı olabiliyor. Bunun yanı sıra bozuk veya kusurla mal elinize ulaşabiliyor. Elbette dikkat edildiğinde bu gibi sıkıntıları yaşamıyoruz. Fakat internetten alışveriş yaparken yeni bir ürün almak istediğinizde ürünü inceleyemiyoruz. Bunun yerine fotoğraflarına bakarak ve yazan özelliklerini inceleyerek almak zorunda kalıyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder