25 Ağustos 2016 Perşembe

KÂĞIT NASIL YAPILIR?

             Kâğıt, günlük hayatta üzerine yazı yazma, baskı, çizim gibi işlerimizi yapmaya olanak sağlayan bir araçtır. İlk kâğıdın M.Ö 4000 yılında bulunduğu ve adının papirüs olduğu bilinmektedir. Bitki liflerinin ezilmesiyle meydana gelmiştir. Kâğıdın ilk biçimi papirüstür. Daha sonra hayvan derilerinin inceltilip kurutulmasıyla elde edilen parşömen bulunmuştur. Bugün kullandığımız kâğıdın ilk üretimi M.Ö 105 yılında gerçekleştirilmiştir. Çin’de kâğıt hamuru üretilerek bugünkü kullandığımız kâğıdın temelleri atılmış oldu. Yerli kâğıt üretimine ise Osmanlı dönemdi başlanmıştır. Matbaanın kullanılmaya başlanmasıyla artan kâğıt ihtiyacını karşılamak için 1744 yılında Yalova’da bir kâğıt fabrikası kurulmuştur.
  

                Gelelim asıl konumuza kâğıt nasıl yapılır? Kâğıdın hammaddesi selülozdur. Yani bitki özü de denilebilir. Bu yüzden önce ağaçlar işlenir ve buradan gerekli selüloz elde edilir. Ancak selüloz günümüzde ülkemizde üretilmemektedir, yurtdışından hazır olarak getirilmektedir. Selüloz tabakaları karıştırıcı tanka koyuluyor daha sonra karıştırıcıya su ekleniyor ve 15 dakika karıştırılarak selülozlar suda eritiliyor. Kâğıt hamurunun içine mürekkepte konulmaktadır. Bunun sebebi kâğıdın istenilen beyazlıkta olmasını sağlamaktır. Kâğıt hamurunun sadece binde biri kuru maddedir. Hamur çok hızlı bir şekilde elekten geçerek sudan ayrılıyor. Bu işlemden sonra kâğıttaki kuru madde miktarı %18’e kadar yükseliyor. Kurutma işlemi sürekli devam ediyor. Basınç ve vakum yardımıyla hamurdaki su miktarı %50 düşürülüyor. Kâğıt üretimi için su en önemli araçlardan biridir. Su sürekli geri dönüştürülerek kullanılıyor. Kâğıt hamurundan ayrılan su dâhil bütün sular geri dönüştürülüyor, ayrıştırılıyor ve yeniden kullanılıyor. Kâğıt hamuru daha sonra kurutmaya gönderiliyor. Sıcaklığı yüz santigrat dereceyi geçen buharla kurutma silindirlerinin arasında geçerek kurutuluyor. Buradan silindirlere gönderilen kâğıt nişastayla kaplanıyor. Bu işleminin amacı kâğıda pürüzsüz ve boşluksuz bir yüzey sağlamaktır. Nişastayla kaplana kâğıt son durağı olan kurutmaya gönderiliyor. Kâğıdın kalınlığı ve gramajı en son belirleniyor. Bu işlem için kalender ünitesi kullanılıyor. Silindirin arasına giren kâğıt sıcaklık ve basınçla istenilen kalınlık sağlanıyor. Böylece “Kâğıt” üretilmiş oluyor.




Kâğıt, ilk bulunduğu zamanlarda el ile ve az miktarda üretilmekteydi. Bu kâğıtları kullananlarda devletlerdi. Kullanım amaçları ise haber almaydı. Günümüzde ise kâğıdın üretimi makinalar tarafından yapılmaktadır. Makinalar bilgisayar programları aracılığıyla yönetilmektedir. Bu programlarla karışıma hangi madden ne oranda ekleneceği kolay bir şekilde belirtilmektedir. Bugün kâğıdın kulanım alanı çok geniştir. Gazeteler, dergiler, kitaplar, kartonlar, resmi yazışmalar, para, çimento torbası kâğıdı, kâğıt havlular, paketleme gibi daha birçok alanlarda kullanılmaktadır. 
           

     Dünyada bir yılda üretilen kâğıt miktarı 350 milyon tona yaklaşmıştır. Bu miktarı %40 gibi bir bölümü geri dönüşümden elde edilmektedir. Bunu oranın daha da arttırılması hem doğa hem çevremiz için çok yararlıdır. Geri dönüştürmek için toplanan kâğıt üretilen kâğıt miktarının neredeyse  %60’ına ulaşmıştır. Ülkemiz de kâğıtta bir geri dönüşüm ülkesidir. Bu da bizim doğaya verdiğimiz değeri göstermektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder