23 Eylül 2016 Cuma

Besin Alerjileri Astım Hastalığına Neden Olur mu ?

Besin Alerjileri Astım Hastalığına Neden Olur mu ?

Dünyada alerjik hastalıklara bakıldığında en başında besin alerjileri geliyor. Besin alerjileri, solunum yolu kaynaklı olan alerjileri tetikliyor ve ülkemizde her 13 çocuktan birinde görülüyor.

 


Besin alerjilerinin önemine dikkat çeken uzmanlar, Avrupa 'ya bakıldığında en önemli iş günü kaybı nedeni olan, son derece tehlikeli sonuçlar doğuran astım gibi solunum yolu alerjilerinin temeline inildiğinde genel olarak  besin alerjisi bulunduğunu biliniyor. Özellikle çocuklara bakıldığında, temelinde genel olarak besin alerjisi olan alerjik nezlenin, günlük fiziksel ve sosyal aktivitelere katılımı engellediği, okul günü kayıplarına yol açmasına neden oluyor.

İnsanların hayatları boyunca karşılaştığı, bütün besinlere karşı alerji yapma potansiyeli bulunuyor, en sık besin alerjisi yapan gıdaların başında ise yumurta, süt, buğday,  fındık fıstık gibi çerezlerin, deniz ürünleri ve deniz kabukluları bulunuyor. Besin alerjileri genel olarak erken çocukluk dönemi içerisinde, başlama eğilimi gösterir ancak anne karnındayken de başlayabileceği gibi erişkin yaşlarda veya yaşlılıkta da ortaya çıkabilme potansiyeli bulunur. Çocukluk esnasında başlayan besin alerjileri genel olarak %80-90 oranlarında geçer, %10-20 oranlarında besin alerjileri ömür boyu olarak devam edebilir. Besin alerjileri bazı durumlarda hafif alerjik bulgular ile kendini belli ederken  bazı durumlarda ise hayati tehdit eden, ANAFILAKSI adı verilen, ani olarak gelişen bütün vücut fonksiyonlarının  birdenbire durduğu şok şeklinde ortaya çıkabilir. Besin alerjilerinin belirtileri etkilenen organa göre değişiklik gösterir. Besin alerjilerini vücutta tutunamadığı organ veya sistem bulunmamaktadır. Besin alerjilerinden kaynaklanan en tipik beklenti ciltte kaşıntı, kızarıklık veya döküntü görülmesidir. Fakat besin alerjileri bu görülen bulgular dışında birçok organı da tutma potansiyeli bulunmaktadır.

Konu devamı için Nasıl Yapılır ?

Konu tagları astım, besin alerjisi, besin alerjisi asıma neden olur mu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder