1 Eylül 2016 Perşembe

EVDE TUTKAL NASIL YAPILIR?




Tutkallar yapıştırıcı olarak kullanılmaktadır ve suni malzemelerdir. Bu suni malzemeler kimyasal içerikli olup bir dizi işlemden geçerek hazırlanmaktadır. Kullandığımız materyale göre çok çeşitli farklı kimyasal özellik içeren tutkallar söz konusudur. Kırık bir camı yapıştırmak için kullanılacak tutkallar, plastikleri yapıştırmak için, kâğıt ve karton gibi malzemeleri yapıştırmak için, tahta ve ahşap yapıştırmak için vs. hep farklı türede tutkallar kullanılmaktadır. Hangi tür malzeme kullanırsanız kullanın yapıştırmak için evde doğal yollarla yapacağınız tutkallar da son derece etkili olabilmektedir. Evde tutkal yapımı için yine evinizde bulunana malzemeler yeterli olmaktadır. Çok kısa sürede ve ekonomik olarak yapacağınız tutkallarla dilediğiniz yapıştırma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Evde doğal olarak yapıldıkları için de kimyasal kullanımını azaltarak kendinize ve doğaya zarar vermemiş olacaksınızdır.


Evinizde bulunan sıradan malzemelerle tutkal yapmanız son derece mümkündür. Evde tutkal yapımı için bir çay bardağı inek sütü ve az yağlı olacak, bir çay kaşığı karbonat veya bir çay kaşığı kireç, bir tatlı kaşığı sirke ve kıvama yetecek kadar su gereklidir. Bu malzemelerin her evde bulunduğunu düşünürsek evde yapılacak tutkalın ne kadar ekonomik olacağı aşikârdır. Öncelikle sütü iyice ısıtmak gereklidir. Ancak kaynamadan sadece ısıtılması gerekir ve o sırada içerisine bir tatlı kaşığı sirke eklenmelidir. Sirke sütün birkaç dakika içerisinde kesilmesine neden olmaktadır. Kesilen sütü bir bez ya da tülbent yardımıyla iyi süzmek lazım. Sütün içerisindeki suyun çıkarılması için süzme işlemi yapılmaktadır.  Elde edilen macunu bir kaba alıp içerisine karbonat veya kireci ilave edin. İyice karıştırıp macun kıvamına getirin ve içerisine suyu katarak seyreltme işlemi uygulayın. Böylece tutkalınız hazır olacaktır.


Daha farklı malzemelerle başka bir çeşit tutkal yapımı da vardır. Bir başka evde tutkal yapımı için bir ölçek un, 1.5 ölçek su, 1/3 ölçek şeker, bir tatlı kaşığı sirke ve bir yumurta akı gereklidir. Şeker, un ve yumurtayı bir kapta iyice karıştırıp sonrasında suyun yarısını ilave edin. Yavaş yavaş su ekleyerek seyrelte işlemi yapın bir macun elde edin. Daha sonra suyun geri kalan kısmını da yavaşça ekleyip iyice karıştırmaya devam edin ve tutkal kıvamına getirin. Son olarak da sirkeyi ekleyip karışımı kaynatmaya bırakın. Kaynayıp koyu bir kıvama gelince de ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Artık tutkalınız hazırdır.  Evde hazırladığınız bu tutkalları kaşıkla, spatula ile ya da fırça yardımı ile kullanmanız mümkündür. Kâğıt veya ahşap malzemeleri yapıştırmak için kullanabileceğiniz ev yapımı tutkallar kimyasal içermediği için sizin sağlığınızı ve çevreyi korumada son derece ideal olmaktadır. Tutkallarınızın uzun ömürlü olması ve kurumaması için de onları cam kavanozlarda saklayarak muhafaza edebilirsiniz. İçerisinde süt olduğu için kokabilir, kokmaya başlarsa artık kullanmanız gereksiz olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder